Cine suntem?
Platforma ProTECT este o coaliție de organizații specializate care luptă împotriva traficului de persoane și protejează drepturile victimelor și supraviețuitorilor, reunind în prezent douăzeci și trei dintre cele mai active organizații neguvernamentale în domeniu. Platforma ProTECT a fost lansată în 2020, iar în 2024 a dobândit personalitate juridică prin înființarea Federației ProTECT.
Misiunea ProTECT
Misiunea ProTECT este de a acționa ca un catalizator și centru de resurse pentru membrii săi și alte entități publice și private cu obiective similare, astfel încât aceștia să colaboreze eficient în prevenirea, protecția și asistența victimelor, dezvoltarea de politici publice și advocacy, la proiecte și inițiative cu un impact din ce în ce mai mare în combaterea traficului de persoane.
Membri ProTECT
Bihor

Dorcas Aid Romania
– înființată în 1990 –
Membru asociat al Federației ProTECT
CONTACT
- Sediu: Strada Blajului nr. 27, Cluj-Napoca
- Tel: 0264 416 336
- Program: Luni – Vineri: 09.00 – 17.00
- Email: office@romania.dorcas.org
SOCIAL MEDIA
- https://dorcas.ro/
- www.linkedin.com/company/dorcas-aid-romania/
- https://www.facebook.com/DorcasRomania
- https://www.instagram.com/dorcasromania/
- https://twitter.com/DorcasRomania
- https://www.youtube.com/@dorcasaidromania6962
DESCRIERE
Dorcas Aid România este organizație creștină de dezvoltare comunitară care implementează programe și proiecte dedicate persoanelor vulnerabile, indiferent de rasă, sex, religie și naționalitate, și care facilitează cooperarea dintre actorii comunitari prin dezvoltarea de parteneriate și prin mobilizarea resurselor locale.
Scopul organizației este acela de a susține și împuternici oamenii să se dezvolte prin facilitarea accesului la servicii de bază, cu o demnitate restaurată, o capacitate de a face față șocurilor și într-un context de comunități puternice și cu o atenție la cei marginalizați.
Strategia care conduce organizația are la bază dezvoltarea de programe și proiecte care pentru a contribui la un impact crescut și pe termen lung în ceea ce privește dezvoltarea persoanelor și comunităților vulnerabile.
OBIECTIVE
Împreună cu partenerii locali, asociația își propune să identifice și să protejeze cei mai vulnerabili oameni. Obiectivele au la bază valorile creștine și sunt corelate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU:
- fără sărăcie;
- foamete ,,zero”;
- sănătate și bunăstare;
- educație de calitate;
- egalitate de gen;
- reducerea inegalității;
- parteneriate pentru realizarea ODD-urilor.
CAPACITATE
Proiecte în comunități defavorizate din 9 județe din România, însumând peste 1500 beneficiari din 131 comunități.
SERVICII OFERITE
În parteneriat cu Dignity Restored, Dorcas Aid Romania acoperă următoarele servicii de asistență pentru victimele traficului de persoane:
Asistență multidisciplinară prin:
- asistență materială și financiară;
- consiliere și asistență socială;
- asistență medicală;
- asistență psihologică și psihoterapie;
- consiliere juridică, reprezentare în instanță;
- asistență educațională;
- asistență pentru viață independentă/asistență vocațională/profesională, inclusiv cursuri de calificare profesională;
- mediere integrare socio-profesională;
- asistență în tranzit;
- activități de grup sau grupuri de suport;
- sprijin la repatriere.
PROIECTE DEMARATE
- Dezvoltarea de Rețele de Siguranță Socială pentru Vârstnici
- Incluziune a romilor:
- Program Educațional de Școală după Școală
- Centrul Sukhar, dedicat femeilor rome
- Antreprenoriat Social
- Ferme Sociale
- Ajutor Umanitar pentru Persoane Afectate de Război
- Prevenție împotriva Traficului Uman
- Campania de Caritate Găleata Albastră
- Formare și training:
- Mobilizarea Resurselor Locale
- Dezvoltare comunitară bazată pe resurse locale

Fundația People to People
– înființată în 1999 –
Membru statutar al Federației ProTECT
CONTACT
- Sediu: Oradea, România
- Tel: +40 749 498 627
- Email: restore@people2people.ro
SOCIAL MEDIA
- www.people2people.ro
- https://www.facebook.com/people2people.ro/
- https://www.youtube.com/channel/UCC6Elq3o0sDIn9ZEA-4yxhA
DESCRIERE
Fundația People to People este o organizație neguvernamentală activă în domeniul social încă din anul 1999, furnizor acreditat de servicii sociale, iar din anul 2009 este furnizor de servicii de asistență specializată pentru victimele traficului de persoane cu serviciu social licențiat – Centrul Restore – centrul pentru integrare/reintegrare pentru victimele traficului de persoane.
Sunt activi în programe de prevenție (grupuri vulnerabile și în risc), educare și formare/training (pentru conștientizare, împuternicire și formare de specialiști sau alți lucrători pentru detectarea posibilelor victime ale traficului de persoane, precum și pentru asistența posibilelor victime) și aftercare (asistență directă) pentru victimele traficului de persoane. Abordarea este una holistică și integrativă – servicii de asistență socială – inclusiv sprijin pentru repatriere, medicală, rezidențială (cazare), educațională, profesională, vocațională și juridică (inclusiv asistență și reprezentare în instanță, precum și în fazele ulterioare existenței sentinței penale de punere în executare a sentinței). În cadrul acestui serviciu sunt sprijinite orice categorii de persoane – bărbați/ femei, adulți/minori, indiferent de forma de trafic sau țara de exploatare.
Peste 550 de victime și supraviețuitori ai traficului de persoane identificate oficial au fost sprijinite de-a lungul timpului. Pe lângă acest serviciu, People to People activează în domeniul dezvoltării comunitare prin educație – dezvoltând numeroase programe de educație formală și informală în zone și comunități vulnerabile (precum Școala ProRroma Tinca – Școală privată socială, autorizată), unde învață în mod oficial peste 200 de copii de grădiniță, învățământ primar și programe de tip „A doua Șansă”. Programele de învățământ formal sunt completate de educația informală și remedială pentru tineri, programe de dezvoltare de abilități, educație parentală, dezvoltare de lideri locali.
SERVICII OFERITE
CENTRUL “RESTORE” – CENTRU PENTRU INTEGRARE/REINTEGRARE SOCIALĂ PENTRU VICTIMELE TRAFICULUI DE PERSOANE (serviciu social licențiat).
Serviciile furnizate pot consta în:
- Asistență pre-repatriere și asistență în vederea repatrierii.
- Asistență socială: informare, consiliere socială, procurare documente/acte de identitate, mediere socială, obținere drepturi și facilități, facilitarea transportului pentru acces la servicii, facilitarea comunicării (cartele telefonice/abonamente), asistența familiei/aparținători etc.
- Asistență medicală: facilitare acces la investigații, servicii și tratamente medicale, consultații de specialitate, echipamente medicale etc.
- Asistență psihologică: evaluare și psihodiagnostic, dezvoltare personală, consiliere psihologică, terapie, suport psihologic pentru realizarea diverselor demersuri de reintegrare, terapie de cuplu sau familie etc.
- Asistență educațională: integrare/reintegrare școlară, tutoring/mentoring, educație informală (management de buget, management de conflicte etc.) acompaniere, achiziționarea de materiale educaționale, rechizite pentru beneficiarii direcți sau pentru dependenți, uniforme/îmbrăcăminte școlară, plata taxelor legat de școlarizare pentru beneficiarii direcți sau pentru dependenți etc.
- Asistență juridică: consiliere juridică, asistență juridică, reprezentare în instanță (atât legat de situația de trafic, cât și de aspecte complementare legat de familie, divorț, locuință) etc., evaluări diverse solicitate de organele de urmărire și cercetare sau de către instanță, precum evaluări psihologice, raport psihosocial, etc.
- Asistență pentru viață independentă/asistență vocațională/profesională: ergoterapie, facilitarea accesului la cursuri de formare profesională, programe de ucenicie, programe de dezvoltare de abilități, reintegrare profesională, achiziționarea de materiale și echipamente necesare desfășurării unei activități generatoare de venit, înființarea de activități generatoare de venit (PFA, II, SRL) etc.
- Asistență materială/financiară: pachete de alimente, produse de igienă (produse de igienă intimă, igienă corporală, deodorante de corp etc.), produse sanitare (specifice nevoilor) și curățenie (a locuinței), îmbrăcăminte, încălțăminte, echipamente diverse pentru beneficiari și copii/dependenți sau familia acestora precum și alte produse/echipamente necesare etc.
- Asistență rezidențială/Facilitarea accesului la o locuință/îmbunătățirea condițiilor de locuire: locuinţă protejată sau independent în diferite servicii sociale sau la persoane fizice – plata chiriei, găzduire temporară în structuri de cazare. În cazul în care beneficiarul/familia acestuia deține o locuință, pot beneficia de sprijin în îmbunătățirea condițiilor de viață – achiziție mobilier, materiale de construcție pentru renovări și reabilitări ale locuinței, echipamente și electrocasnice (aragaz, frigider, sobă etc.), lemne de foc etc.
- Asistență în tranzit: găzduire pe termen scurt pentru participarea la audieri, evaluări suplimentare, declarații în instanță pentru persoane din alte localități decât locul unde trebuie să facă aceste declarații. Tot în această categorie se încadrează și asistența acordată pentru deplasarea în altă țară pentru îndeplinirea demersurilor legale asociate statutului de victimă a traficului de persoane.
- Activități de grup sau Grupuri de suport.
Asistența acordată în cadrul Serviciului social se adresează în principal victimei traficului de persoane – beneficiarul direct. Totuși, în funcție de evaluarea realizată și planul de intervenție agreat, asistența poate viza persoanele dependente din familie (copiii minori ai victimei sau copii adulți cu handicap), partenerul de viață (de exemplu, dacă partenerul este singurul care în prezent poate lucra – asistența vocațională se concentrează pe termen scurt asupra acestuia, pentru a putea întreține familia) sau părinții/frații majori în cazul victimelor minore.
Asistența presupune:
– activități la care beneficiarul participă în mod activ sau pe care le realizează singur sau cu minimă însoțire/sprijin;
– activități realizate pentru beneficiar;
– activități realizate în numele beneficiarului.
Ca metodă de lucru se utilizează metoda managementului de caz (modalitate de evaluare și intervenție) cu următoarele etape:
– evaluarea situației;
– planificarea intervenției;
– implementarea planului de intervenţie sau furnizarea serviciilor;
– monitorizarea şi evaluarea periodică a progreselor înregistrate în implementarea planului de intervenţie;
– evaluarea finală;
– monitorizarea post-intervenţie;
– re-deschiderea cazului (dacă situația o impune);
– închiderea și arhivarea cazului.
SPECIALIȘTI DISPONIBILI: asistenți sociali, psiholog, jurist, avocați, asistent medical, facilitatori precum și alți colaboratori externi precum – medici, avocați, specialiști diverși în funcție de nevoile persoanei sprijinite.
Important
Începând cu data de 8 februarie 2024, Fundația People to People este înrolată în mecanismul de distribuire a voucherelor pentru acoperirea nevoilor de bază ale victimelor infracțiunilor.

Dignity Restored
– înființată în 2023 –
Membru asociat al Federației ProTECT
CONTACT
- Sediu: Oradea, România
- Tel.: 0757771066
- Email: nextsteps.romania@yahoo.com
SOCIAL MEDIA
- https://www.facebook.com/atelier.restaurare.o
- https://www.facebook.com/profile.php?id=100080073142692
DESCRIERE
Asociația Dignity Restored este o organizație non-guvernamentală, al cărei scop este acela de a oferi asistență multidisciplinară pentru integrarea socio-profesională a victimelor traficului de persoane și ale prostituției, a victimelor altor infracțiuni, a tinerilor ieșiți din centre de plasament, a refugiaților și a victimelor violenței domestice.
Asociația Dignity Restored desfășoară și Campanii de conștientizare și prevenire a traficului de persoane, precum și formare și training oferit lucrătorilor din domeniul social pentru detectarea posibilelor victime a traficului de persoane.
SERVICII OFERITE
Asistență multidisciplinară prin:
- asistență materială și financiară;
- consiliere și asistență socială;
- asistență medicală;
- asistență psihologică și psihoterapie;
- consiliere juridică, reprezentare în instanță;
- asistență educațională;
- asistență pentru viață independentă, asistență vocațională/profesională, inclusiv cursuri de calificare profesională;
- mediere integrare socio-profesională;
- asistență în tranzit;
- activități de grup sau grupuri de suport;
- sprijin la repatriere.
București

ADPARE
– înființată în 2003 –
Membru statutar al Federației ProTECT
CONTACT
- Sediu: București
- Tel.: +40 212 532 904
- Email: adpare@adpare.eu
- Program: Luni – Vineri: 09.00 – 17.00
SOCIAL MEDIA
DESCRIERE
ADPARE este o asociație formată din experți implicați și pasionați cu o experiență îndelungată în domeniul antitrafic. ADPARE desfășoară exclusiv activități specifice luptei împotriva traficului de persoane.
Din septembrie 2019, ADPARE este membru al rețelei La Strada Internațional – platforma europeană de ONG-uri care promovează drepturile victimelor traficului de persoane, iar din octombrie 2020, ADPARE face parte din rețeaua ProTECT — Platforma Organizațiilor Specializate Antitrafic.
OBIECTIVE
Pornind de la viziunea că un om este un univers, asociația are drept scop dezvoltarea de proiecte și programe de cercetare, formare și prevenire, pentru protecția și promovarea drepturilor victimelor traficului de persoane/minori și ale pornografiei infantile. Activitatea principală de suport pentru victime este coordonarea acestora în cadrul procedurilor judiciare.
CAPACITATE
Media victimelor coordonate anual este de 200: copii și adulți, toate sexele, cetățeni români și cetățeni de altă naționalitate decât cea română, toate tipurile de exploatare – sexuală, muncă forțată, cerșetorie forțată, infracționalitate forțată, slavie – exploatate intern și internațional.
Activități curente cu persoanele din Ucraina: formare în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, adresate unui număr de 300 de persoane vulnerabile, dintre care 150 femei, 50 bărbați, 100 copii și tineri cu vârste cuprinse între 6-18 ani și 30 de specialiști și voluntari din mai multe centre de zi și de cazare pentru persoane din Ucraina.
SERVICII OFERITE
- Programul de coordonare a victimelor/martorilor în procesul penal prin sprijinirea participării victimei în toate fazele procesului penal (urmărire și cercetare penală, judecată și executare), precum și în obținerea despăgubirilor pentru prejudicii fizice și psihice și compensații financiare acordate în baza legii nr. 211/2004, care constă în:
- însoțire și sprijin emoțional la audieri;
- informare permanentă;
- reprezentare legală prin avocați specializați;
- expertize psihologice clinice la solicitarea organelor de cercetare penală și a judecătorilor;
- cazarea în urgență și în condiții de siguranță;
- asigurarea transportului în siguranță;
- sprijin financiar în timpul audierilor.
Alte servicii complementare coordonării în procedurile judiciare:
- cazare în locuința protejată ADPARE: adăpostirea femeilor care au probleme de securitate fizică;
- suport material în situație de criză: constă în asigurarea de fonduri individualizate necesare acoperirii nevoilor de bază (alimente, produse igienice și de curățenie, îmbrăcăminte și încălțăminte) în perioada de intervenție în criză și/sau în primele șase luni de la intrarea în program pentru intervențiile de lungă durată. Această activitate este susținută de serviciul de consiliere pentru dezvoltarea de abilități de management de buget individual. În completarea fondurilor gestionate de către victime și/sau reprezentanți legali sunt distribuite donații cu bunuri materiale în funcție de nevoi;
- consiliere psihologică și psihoterapie: constă în asigurarea suportului emoțional permanent, consiliere psihologică individuală și de familie și psihoterapie individuală, de cuplu/familie;
- asistență medicală: constă în acoperirea costurilor pentru asigurare medicală, investigații și consultații medicale, cât și pentru achiziționarea tratamentelor medicale prescrise și/sau a medicației uzuale;
- asistență socială: constă în consiliere privind drepturile la prestații sociale, medierea relației cu reprezentanții serviciilor sociale publice, suport pentru refacerea actelor de identitate, acoperirea costurilor de transport în siguranță, comunicare și coletărie;
- asistență educațională: constă în suportul emoțional și financiar pentru educație formală: medierea relației cu inspectorate școlare, școli pentru reinserție școlară, plata taxelor școlare și a mijloacelor necesare școlarizării; cât și pentru educație informală: jucării educative pentru preșcolari, meditații pentru elevi, dezvoltare de competențe (operare PC, învățare limbi străine etc), activități educative de petrecere a timpului liber;
- asistență profesională: constă în consiliere vocațională, suport pentru realizarea de cursuri de calificare profesională, educație privind drepturile în muncă, medierea relațiilor cu furnizorii de servicii de coaching profesional, suport emoțional în căutarea și menținerea unui loc de muncă, educație privind dezvoltarea de activități profesionale independente: producători agricoli autorizați, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, etc.;
- sprijin la repatriere.

AIDRom
– înființată în 1991 –
Membru statutar al Federației ProTECT
CONTACT
- Sediu: str. Ilarie Chendi nr. 14, București, sector 2.
- Tel: +4.021.212.48.68 | Fax: +4.021.210.72.55
- Email: aidrom@gmail.com
- Program: Luni – Vineri: 09.00 – 17.00
SOCIAL MEDIA
- https://www.aidrom.ro/
- https://www.facebook.com/profile.php?id=100064379423951
- https://www.instagram.com/aidr.om?igsh=MTI4bnhieGJjcGhpYg==
DESCRIERE
AIDROM (Asociația Ecumenică a Bisericilor din România), este un demers comun al Bisericilor prezente în țară, Biserica Ortodoxă Română, Biserica Reformată și Biserica Luterană, Biserica Presbiteriană Sinodală Evanghelică Luterană și Biserica Ortodoxă Armeană, care de la înființare, din 1991, promovează incluziunea persoanelor marginalizate, contribuie la reintegrarea socială a persoanelor cu risc ridicat, asigură egalitatea de șanse și luptă împotriva traficului de persoane și a discriminării. Fiind ghidată de sloganul „Suntem aici să ajutăm”, echipa AIDRom oferă asistență refugiaților și migranților care doresc să se integreze în România, luptă împotriva violenței și a traficului de persoane și are un răspuns de urgență în caz de dezastre. Prin acțiunile sale, AIDROM întărește cooperarea ecumenică și interetnică pentru pace și stabilitate pentru a atenua segregarea în comunitățile multietnice și pentru a asigura respectarea drepturilor omului.
Centrele Multifuncționale de Consiliere a persoanelor în situație de risc, precum și centrele de Cazare, dezvoltate de AIDROM în București, Iași și Timișoara, au ca scop consilierea și asistența persoanelor aflate în dificultate, a refugiaților și a migranților.
Prin proiectul TOLERANT, AIDRom a înființat „Rețeaua transnațională̆ de Integrare a femeilor victime ale traficului de ființe umane”, iar prin proiectul SAFE HUT, contribuie la reabilitarea și facilitarea integrării sociale și profesionale a femeilor și fetelor din țări terțe care se află în situații de vulnerabilitate, inclusiv supraviețuitoare ale violenței și traficului de ființe umane.
CAPACITATE
Peste 45.000 de refugiați din Ucraina au fost beneficiari de servicii oferite prin proiectele derulate în ultimii 2 ani. Pentru aceștia, AIDRom a asigurat servicii de consiliere și asistență psihologică, spirituală, socială și juridică, asistență materială, asistență de urgență, asistență medicală.
OBIECTIVE
- Promovarea incluziunii persoanelor marginalizate, reintegrarea socială a persoanelor cu risc ridicat, egalitatea de șanse și lupta împotriva traficului de persoane și a discriminării, prin consilierea și asistența persoanelor aflate în dificultate, a refugiaților și a migranților;
- Încurajarea femeilor și fetelor din medii vulnerabile, inclusiv victime ale traficului, să își exprime nevoile, experiențele și aspirațiile; creșterea gradului de conștientizare cu privire la drepturile lor, oferindu-le instrumentele necesare pentru a deveni susținători ai schimbării;
- Oferirea de educație, formare profesională și informații vitale femeilor și fetelor;
- Echiparea cu seturi de cunoștințe și abilități, sprijin psihosocial pentru a le îmbunătăți integrarea în societate;
- Asigurarea accesului permanent al supraviețuitoarelor traficului sau violenței la servicii de sprijin personalizate, prin parteneriate și colaborări cu furnizori de servicii specializați;
- Conectarea cu supraviețuitoarele, prin intermediul WGSS, la resurse esențiale pentru călătoria lor către vindecare și independență.
SERVICII OFERITE
- Centre Multifuncționale de Consiliere pentru persoane aflate în situație de risc (Beneficiari: femei cu risc ridicat de exploatare, șomeri care caută un loc de muncă în România, femei migrante, cetățeni din țări terțe care au nevoie de o atenție specială în procesul de integrare):
- consiliere juridică;
- consiliere psihologică;
- consiliere socială;
- cursuri de formare și ateliere;
- mediere pentru căutarea unui loc de muncă în România;
- mediere între beneficiari și autoritățile locale;
- incluziune socială, cursuri vocaționale.
- SAFE HUT – crearea unor spații sigure pentru abilitarea femeilor și a fetelor (Beneficiari: femei și fete din țări terțe care se află în situații de vulnerabilitate, inclusiv supraviețuitoare ale violenței și traficului de ființe umane):
- reabilitare și facilitarea integrării sociale și profesionale;
- implementarea modelului WGSS (Women and Girls Safe Spaces), care se concentrează pe crearea de locuri în care siguranța fizică și emoțională a femeilor și a fetelor este respectată și în care femeile și fetele sunt sprijinite prin procese de abilitare pentru a căuta, împărtăși și obține informații și acces la servicii, pentru a se exprima și pentru a-și spori bunăstarea psihosocială, pentru a-și cunoaște și folosi pe deplin drepturile.

Armata Salvării România
– înființată în 1999 –
Membru statutar al Federației ProTECT
CONTACT
- Sediu: Str. Dumitru Zosima Nr. 16, București, sector 1.
- Tel.: +40 727 116 466
- Email: office@armatasalvarii.ro
- Program: Luni – Vineri: 09.00 – 17.00
SOCIAL MEDIA
- armatasalvarii.ro
- facebook.com/armatasalvariiromania
- https://www.instagram.com/armatasalvariiromania/
DESCRIERE
Armata Salvării (The Salvation Army) este o misiune creștină internațională cu o istorie de peste 150 de ani și o prezență în peste 130 de țări. Anul acesta implineste în România 25 de ani de activitate. Armata Salvării își desfășoară activitatea în 6 orașe, București, Ploiești, Craiova, Iași, Bacău și Buzău, prin proiecte sociale, educative, de consiliere psiho-socială și spirituală.
Acțiunile de prevenire și conștientizare a traficului de ființe umane, derulate în programe pentru copii, tineri, persoane care trăiesc în condiții vulnerabile, dar și prin colaborarea cu instituții locale, autorități și rețele internaționale, au schimbat direcția și au influențat viețile multor persoane de-a lungul anilor.
Prin strategia „Luptă pentru libertate” adoptată internațional, Armata Salvării își propune să obțină un răspuns puternic și durabil în privința sclaviei moderne și a traficului de persoane în fiecare zonă, teritoriu, comandament și regiune unde își desfășoară activitatea.
OBIECTIVE
Misiunea Armatei Salvării din România este să răspundă nevoilor umane, să îmbunătățească calitatea vieții persoanelor aflate în suferință, să redea speranța, să promoveze o lume a solidarității, păcii și bunăstării, fără discriminare.
SERVICII OFERITE
- Prevenirea abandonului școlar prin promovarea educației și susținerea pe toate căile a procesului de învățământ. Ne angajăm astfel să menținem activitățile desfășurate de asistenții sociali în teren, de educatori în Centrele de Zi și să asigurăm zilnic o masă caldă, copiilor din centrele noastre;
- Combaterea sărăciei și incluziunea socială prin derularea continuă de proiecte de asistență socio-medicală, acordare ajutor de necesitate, psiho-social, material și spiritual pentru persoane din medii defavorizate, adulți sau copii;
- Combaterea traficului de persoane prin promovarea programelor de apărare a drepturilor fundamentale ale omului, de prevenire și de conștientizare a pericolului acestui flagel, oferirea de consiliere socială de urgență, suport pentru repatrieri precum și reluarea legăturii cu familia;
- Intervenția în cazuri de urgență/dezastre prin echipele mobile și alături de voluntari. Păstrăm astfel angajamentul a 150 de ani de serviciu de urgență în slujba oamenilor asigurând în stradă: hrană, consult medical, tratament ambulatoriu de urgență, consiliere, redirecționare către centre, spitale sau adăposturi;
- Promovarea unei atitudini responsabile și conștiente față de mediul înconjurător prin programele de educație ecologică derulate, acțiunile de reciclare întreprinse și prin îndemnul permanent la cumpătare și evitarea risipei în folosirea resurselor;
- Aducerea în prim plan a valorilor și moralei creștine prin programele derulate în cadrul grupurilor de suport și consiliere spirituală înființate pentru toate categoriile de vârstă; prin taberele de vară dedicate copiilor din medii defavorizate, prin slujbele de duminică ținute pentru a împărtăși taina cuvântului și a mulțumirii într-o lume în care nu poți oferi răspunsuri raționale tuturor întrebărilor.
Servicii oferite victimelor traficului de persoane
- sprijin material;
- asistență medicală;
- asistență socială;
- asistență pentru reintegrare educațională;
- sprijin la repatriere.
PROIECTE DEMARATE
- ,,Echipa Mobilă Armata Salvării” (decembrie 2015 – prezent);
- ,,Program de Educație Integrată” în București, Buzău, Bacău și Craiova (martie 2018 – prezent);
- ,,Mercy Street” Supă pentru persoanele adulte fără adăpost din Craiova (decembrie 2019 – prezent);
- ,,Dușuri și Spălătorie Socială din Iași” (2004 – prezent);
- Centre de zi pentru copiii din medii defavorizate S.M.A.R.T (Servicii Multifunctionale Anti-sărăcie pentru Reintegrare și Transformare) în Ploiești și Iași (2020 – prezent);
- NextStepsRomania – Prevenirea traficului și asistență în reintegrarea victimelor traficului de persoane

eLiberare
– înființată în 2013 –
Membru statutar al Federației ProTECT
CONTACT
- Sediu: București
- Email: info@eliberare.com | asistenta@eliberare.com
- Program: Luni – Vineri: 09.00 – 17.30
SOCIAL MEDIA
- https://www.eliberare.com/
- https://www.facebook.com/eLiberare
- https://www.instagram.com/eliberare/
- https://www.linkedin.com/company/eliberare/?originalSubdomain=ro
- https://twitter.com/eLiberareRO
- https://www.pinterest.com/eliberare/
- https://www.youtube.com/eLiberareRO
- Crisis Text Line eLiberare: O linie de asistență prin mesaje text, disponibilă pentru raportarea suspiciunilor de cazuri de trafic sau exploatare: +40 757 749 845.
- Adresă de email pentru raportarea suspiciunilor de cazuri de trafic sau exploatare și comunicarea cu echipa de asistență: asistenta@eliberare.com
DESCRIERE
Asociația eLiberare este o mișcare socială împotriva traficului de persoane și a exploatării sexuale în România. Fondată în anul 2013, eLiberare urmărește, în activitatea sa, mai multe obiective, care implică atât educația, prevenirea și combaterea traficului de persoane, cât și protejarea victimelor și implicarea în procesul de îmbunătățire a cadrului legislativ.
eLiberare urmărește cinci direcții de acțiune:
- Educație și prevenire. Reducerea riscului de exploatare prin crearea de instrumente practice care contribuie la gândirea critică și la dezvoltarea discernământului.
- Consolidarea capacității. Organizarea de sesiuni de formare privind detectarea traficului de persoane pentru asistenți sociali, profesori, polițiști, preoți sau alte grupuri de persoane și lideri informali activi la nivelul comunității.
- Asistență. Prin intermediul Centrului de Informare și Asistență în Detectarea și Notificarea cazurilor de trafic de persoane, oferim sprijin victimelor, dar și cetățenilor care au detectat un potențial caz și doresc să îl raporteze.
- Advocacy și politici publice. Crearea de oportunități și de legături între reprezentanți ai diferitelor domenii care să conducă la îmbunătățirea cadrului legislativ și la protejarea victimelor.
- Campanii de conștientizare. Sensibilizarea publicului larg, atât online cât și offline, în vederea informarii cu privire la traficul de persoane și la efectele pe care acesta le are la nivel individual și social.
SERVICII DE ASISTENȚĂ PENTRU VICTIMELE INFRACȚIUNILOR:
- Informații despre riscurile asociate cu traficul, exploatarea sexuală și abuzul și sfaturi preventive pentru a evita acest pericol;
- Suport de identificare, detectare a cazurilor de trafic de persoane, exploatare sexuală și abuz, oferit prin:
- linia de criză eLiberare la 0757 749 845. Linia de criză este disponibilă în română și engleză (pentru alte limbi, apelăm la servicii de traducere);
- adresa de e-mail dedicată eLiberare pentru gestionarea cazurilor de trafic de persoane și alte cazuri conexe: asistenta@eliberare.com;
- Sesizarea directă a cazurilor de trafic, exploatare sexuală și abuz către autoritatea competentă – eLiberare acționează ca intermediar între persoana care sesizează orice suspiciune de trafic de persoane și autorități. Trimitem sesizare oficială poliției, DIICOT, ANITP și altor autorități relevante;
- Intervenție în situații de criză prin asigurarea minimului necesar (kit de urgență care conține strictul necesar, asigurarea de hrană și cazare – în caz de urgență);
- Consiliere socială pentru persoane vulnerabile, victime sau terți;
- Psihoterapie – colaborăm cu psihoterapeuți specializați pentru cazurile pe care le gestionăm;
- Consiliere/asistență juridică – avem un consilier juridic și oferim asistență juridică cetățenilor români, cât și migranților cu privire la drepturile lor în România, contractele de muncă și alte probleme, precum și cu privire la orice tip de abuz sau exploatare (exploatare sexuală, exploatare prin muncă și încălcarea altor drepturi);
- Referire, în funcție de nevoile beneficiarilor, către servicii specializate de asistență socială;
- Referire către alte organizații și instituții publice relevante în cazul sesizării sau identificării altor infracțiuni (altele decât traficul de ființe umane).

FREE
– înființată în 2013 –
Membru statutar al Federației ProTECT
CONTACT
- Sediu: București
- Tel: +40 767 055 502
- Email: office@asociatiafree.org | asociatiafree@gmail.com
SOCIAL MEDIA
- https://asociatiafree.org/free/
- https://www.facebook.com/asociatiaFREE/
- https://www.instagram.com/asociatiafree/?igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA%3D%3D&utm_source=qrhttps%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FasociatiaFREE
DESCRIERE
F.R.E.E. este o organizație care lupta pentru drepturile persoanelor exploatate sexual; misiunea noastra este ca prin programe de prevenire, asistență și protecție să facem auzită vocea fiecărei persoane exploatate – femeie sau copil – și să facem o diferenta în viața acestora.
OBIECTIVE
- Femeile și copiii exploatați sexual din România să fie eliberați, restaurați și împuterniciți, pentru a-și construi viața și viitorul pe care și le doresc;
- Asistența femeilor care sunt prinse sau expuse la industria sexuală;
- Susținerea celor care doresc să iasă din industria sexuală și să înceapă un nou stil de viață demn;
- Restabilirea vieților persoanelor exploatate sexual prin acordarea unui sprijin holistic;
- Oferirea de alternative, privind integrarea socio-profesională a persoanelor exploatate sexual;
- Prevenirea și creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele exploatării sexuale.
SERVICII OFERITE
Asociația FREE coordonează mai multe programe de asistență și sprijin în vederea identificării și sprijinirii persoanelor victime ale exploatării sexuale. De asemenea, prin activități și programe specifice, contribuim în a preveni și a reduce riscurile de exploatare în rândul grupurilor vulnerabile aflate în situație de risc. Principalele servicii oferite victimelor traficului de persoane sunt:
- asistență telefonică și intervenție în regim de urgență;
- cazare în regim hotelier și pachet de sprijin, constând în acoperirea nevoilor de bază (în regim de urgență);
- găzduire pe termen lung, printr-un program asistat;
- sprijin material și financiar;
- consiliere juridică;
- consiliere psihologică;
- asistență și sprijin în vederea reintegrării socio-profesionale;
- servicii de asistență în cadrul centrului de zi (terapie de grup, cursuri de dezvoltare personală, mentorizare, etc.);
- suport și sprijin victimelor în procedurile legale.
PROIECTE DEMARATE
- Casa Talita (acomodare pe o perioadă de la 6 la 12 luni în funcție de nevoile beneficiarilor, asistență socială, psihoterapie, suport medical de bază, grup de sprijin);
- Outreach (furnizarea de resurse, asistență, sprijin și informații femeilor care se angajează în prostituție din zonele „roșii” – stradă, cluburi de striptease, online);
- Program non-residențial (centru de primire, mentorat și consiliere, apartament de tranziție);
- Programe de prevenire adresate copiilor și tinerilor aflați în situație de risc (“3D – Deciziile Determină Destinul” , “Leadership Academy”, Born to fly”);
- Conștientizare (campanii).

International Justice Mission - Romania
– înființat în 2019 –
Membru asociat al Federației ProTECT
CONTACT
- Sediu: București
- Email: ro.contact@ijm.org
WEB si SOCIAL MEDIA
- www.ijm.org
- https://www.facebook.com/InternationalJusticeMission/
- https://www.instagram.com/ijm/
- https://twitter.com/ijm
- https://www.youtube.com/IJM
DESCRIERE
International Justice Mission (IJM) este o organizație internațională non-guvernamentală, non-profit, a cărei misiune este de a sprijini și proteja persoanele vulnerabile împotriva traficului de persoane și violenței. IJM colaborează cu autoritățile locale prin cele 31 de birouri operaționale din 16 țări pentru a combate sclavia, violența împotriva femeilor și copiilor și abuzul de putere al poliției împotriva persoanelor care trăiesc în sărăcie. IJM lucrează pentru salvarea și reabilitarea victimelor, tragerea la răspundere a făptuitorilor și contribuția la consolidarea sistemelor de justiție.
În 2019, International Justice Mission și-a început activitatea în Europa de Est prin lansarea, în România, a programului de combatere a traficului de persoane transfrontalier către Europa de Vest. IJM colaborează cu Direcția de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Poliției Române (DCCO), cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pentru a implementa programul „Consolidarea răspunsului proactiv al justiției penale la traficul de persoane din România”, finanțat de Departamentul de Stat al Statelor Unite, Oficiul pentru Combaterea Traficului de Persoane, ce are ca scop sprijinirea Guvernului României în eforturile sale de a răspunde la problematica traficului de persoane din România.
În 2022, imediat după începerea războiului din Ucraina, International Justice Mission a dezvoltat un program dedicat refugiaților ucraineni. IJM, alături de partenerii instituționali și din societatea civilă, furnizează ajutor umanitar, servicii legale și alte tipuri de asistență pentru a combate riscurile traficului de persoane în rândul refugiaților ucraineni.
OBIECTIVE
Activitatea International Justice Mission în România se axează pe asistența oferită victimelor traficului de persoane și consolidarea sistemului de justiție.
SERVICII OFERITE
– primirea, înregistrarea și trimiterea cazurilor de trafic de persoane și exploatare către partenerii de aplicare a legii;
– informații despre traficul de persoane, inclusiv riscuri, măsuri de siguranță și resurse de prevenire, întâlniri și angajamente cu ONG-uri și parteneri guvernamentali;
– consiliere și asistență juridică în cazurile de suspiciune de exploatare, reprezentare în instanță;
– transport în siguranță și cazare în București, Cluj, Oradea, Suceava și Galați;
– asistență materială și financiară;
– consiliere și asistență socială;
– asistență psihologică și psihoterapie;
– facilitarea accesului la asistență medicală prin programul medical Regina Maria din București;
– asistență educațională/vocațională/profesională (inclusiv cursuri de calificare profesională);
– facilitarea accesului la servicii de integrare, inclusiv la servicii de ocupare a forței de muncă, statut de imigrare, servicii medicale;
– sprijin la repatriere.

INCA
CONTACT
- Sediu: România | Italia
- Telefon: +40 752 249 803
- Email: romania@inca.it
SOCIAL MEDIA
DESCRIERE
Asociaţia INCA România este o asociaţie non-profit. Printre domeniile de activitate se numără asistenţa în domeniul securității sociale, informarea şi protecţia drepturilor sociale şi de muncă ale cetăţenilor români care lucrează în Italia şi a celor care intenţionează să plece la muncă în Italia, cu scopul de a preveni exploatarea prin muncă, dar şi susţinerea celor care s-au întors în ţara de origine, după o perioadă de muncă în Italia, în vederea obţinerii drepturilor de securitate socială.
OBIECTIVE
Asociaţia îşi propune să înlesnească obţinerea drepturilor de securitate socială, să contribuie la prevenirea exploatării prin muncă şi să crească colaborarea în domeniul protecţiei sociale între România şi Italia.
SERVICII OFERITE
Cetăţenii români care au lucrat sau vor să muncească în Italia şi cei italieni aflaţi la noi în ţară pot primi informaţii, asistenţă şi consultanţă referitoare la drepturile sociale şi de muncă în Italia prin intermediul Asociaţiei INCA România, asistenţa socială şi profesională fiind gratuită.
SERVICII PENTRU UCRAINENI/REFUGIAȚI
- consiliere, asistență, consultanță, referire pentru femeile din Ucraina care lucrează ca îngrijitoare în Italia și care se gândesc să se mute în România, deoarece rudele/nepoții lor se află în România;
- informarea acestora despre legislație, proceduri și servicii oferite în România;
- servicii sociale și profesionale gratuite pentru cetățeni români în Italia.

Justice and Care - Romania
– înființată în 2021 –
CONTACT
- Sediu: București
- Email: office@justiceandcare.org
- Program: Luni – Vineri: 09.00 – 17.00
SOCIAL MEDIA
DESCRIERE
Misiunea Fundației Justice & Care România este aceea de a aduce laolaltă specialiști din toate domeniile care să lucreze împreună pentru a preveni traficul de persoane, pentru a proteja și asista victimele, pentru a ajuta la descoperirea și demontarea rețelelor de crimă organizată și pentru a declanșa schimbări sistemice în domeniu.
OBIECTIVE
Fundația Justice & Care are drept obiective protejarea și promovarea drepturilor victimelor traficului de persoane și sprijinirea acestora după perioada de traficare prin proiectul nostru de navigatori pentru victime în care asistăm supraviețuitori ai traficului de persoane să acceseze serviciile necesare în vederea reintegrării. Justice & Care interacționează, sprijină și asigură legătura dintre victime, autorități și ONG-uri pentru a crește rezultatele și evoluțiile proactive și reactive împotriva traficului de persoane.
SERVICII OFERITE
Colaborăm cu poliția, agențiile de aplicare a legii și părțile interesate din societatea civilă pentru a salva, proteja și ajuta victimele traficului de persoane, pentru a urmări și dezmembra rețelele criminale, pentru a asigura comunitățile expuse riscului din partea traficanților și pentru a iniția schimbări sistemice.
Prin intermediul Programului nostru Navigator pentru Victime, noi:
- gestionăm un set de cazuri ale victimelor legate de eforturile poliției din Marea Britanie și România;
- sprijinim investigațiile poliției și operațiunile pentru a obține condamnări reușite ale traficanților de persoane și pentru a crește identificarea și salvarea victimelor traficului;
- oferim sfaturi strategice privind implicarea victimelor;
- asistăm victimele în navigarea serviciilor, a beneficiilor și a sfaturilor de care au nevoie din partea furnizorilor locali sau naționali;
- interacționăm, colaborăm și sprijinim autoritățile de aplicare a legii, ONG-urile și alte agenții independente pentru a crește rezultatele proactive și reactive împotriva traficului de persoane și dezvoltările în domeniu;
- construim relații de colaborare cu alți actori relevanți.
Navigatorul pentru victime oferă direct sau facilitează accesul la:
- sprijin în vederea repatrierii;
- servicii de asistență socială;
- asistență rezidențială în regim de urgență;
- facilitarea accesului la servicii medicale;
- consiliere psihologică și psihoterapie;
- asistență materială (alimente, îmbrăcăminte, produse igienă);
- asistență legală în cauze civile sau penale;
- consiliere educațională;
- consiliere reinserție profesională/facilitarea relației cu angajatorul/acces cursuri de formare profesională.
Totodată, Justice & Care oferă sprijin pentru:
- repatrierea voluntară;
- evaluarea riscurilor și aplicarea măsurilor de reducere și/sau eliminare a acestora;
- obținerea documentelor de identitate;
- diferite proceduri în relația cu administrația și instituțiile locale;
- sprijină victimele pe perioada participării în fazele procesului penal, de la urmărirea penală, judecată până la executare;
- sprijină victimele în obținerea despăgubirilor și compensațiilor financiare la care au dreptul.

Fundația Ușa Deschisă
– înființată în 2002 –
Membru statutar al Federației ProTECT
CONTACT
- Sediu: București
- Email: usadeschisa@yahoo.com
- Tel.: 0733 086 101
SOCIAL MEDIA
- www.usadeschisa.ro
- https://www.facebook.com/OpenDoorRomania/
DESCRIERE
Fundația Ușa Deschisă (Open Door Foundation) oferă asistență în reintegrarea supraviețuitorilor traficului de persoane. Peste 85% dintre persoanele asistate de Fundație de-a lungul timpului sunt reintegrate în comunități, având independență socială și financiară, precum și stabilitate emoțională. Totodată, echipa legală a fundației a obținut succese în instanță în toate cazurile de trafic de persoane în care a reprezentat victime, obținând în unele situații sentințe maxime pentru țara noastră.
OBIECTIVE
- Implementarea şi dezvoltarea unui sistem integrativ de asistenţă protejată şi servicii oferite victimelor traficului de persoane;
- Promovarea drepturilor omului;
- Facilitarea accesului la servicii specifice de reintegrare socială, oferite de diferite ONG-uri sau alte instituţii ale statului;
- Facilitarea accesului la sistemul educațional şi de pregătire vocaţională;
- Informarea şi educarea persoanelor asistate în toate aspectele de sănătate şi probleme medicale;
- Sprijin şi asistenţă persoanelor asistate spre dobândirea autonomiei depline şi reintegrării în societate.
SERVICII OFERITE
- Asistenţă rezidenţială în adăpost protejat pentru o perioadă de 18 luni (cu posibilitatea extinderii sau reducerii acesteia, în funcţie de fiecare caz în parte);
- Sprijin material;
- Consiliere psihologică, emoțională și spirituală și psihoterapie;
- Asistarea victimei pentru consultații medicale și situații medicale de urgență;
- Asistență juridică – coordonare victime proces penal, inclusiv cu obținerea despăgubirilor financiare;
- Cursuri de calificare profesională;
- Consiliere familială;
- Dezvoltarea managementului casei și a activităților din viața de zi cu zi;
- Asistarea victimei în afara programului rezidențial, în cadrul familiei acesteia;
- Monitorizarea și sprijinirea supravietuitoarelor post-program între 1 și 3 ani.
*Toate serviciile menționate sunt oferite și victimelor care nu doresc sau nu au nevoie să fie într-un program rezidențial.
Beneficiari: copii, femei și bărbați – victime ale traficului de persoane, exploatate sexual, prin muncă, cerșetorie și comiterea de infracțiuni.

Safe Pol
– înființată în 2021 –
Membru asociat al Federației ProTECT
CONTACT
- Sediu: București
- Tel.: +40723153571
- Email: safepol22@gmail.com
- Program: Luni – Vineri: 17.00 – 20.00
DESCRIERE
Asociația Safe Pol este fondată de 10 polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului Bucureşti în anul 2021 având ca misiune dezvoltarea educației profesionale practice a asociaților (polițiști activi sau în rezervă deja) și crearea unei punți de legătură între polițiștii activi și cei în rezervă, la acest moment fiind peste 60 de asociați polițiști, unii dintre ei fiind deja la alte structuri teritoriale din România (Buzău, Dâmbovița, Teleorman).
OBIECTIVE
Misiunea Asociației este de a proteja sănătatea fizică și psihică a asociaților prin practicarea în comun a diferitelor pasiuni sau activități extraprofesionale în care sunt implicați asociații, precum și în dezvoltarea educației juridice a acestora, prin promovarea valorilor și principiilor de bune practică de la nivel internațional, regional sau național, cât și prin crearea unei punți de comunicare între generațiile de foști polițiști și generațiile actuale de polițiști.
Activitatea principală în legătură cu traficul de persoane este misiunea pe care ne-am asumat-o: Nicio victimă a traficului de persoane să nu fie tratată ca un contravenient sau infractor, fiecare persoană care practică prostituția să fie tratată ca o victimă prezumată a traficului de persoane până când se clarifică dacă practică prostituția de bunăvoie sau este identificată ca o victimă a traficului de persoane.
SERVICII OFERITE
- Programul de pregătire a polițiștilor, Identificarea și referirea victimelor traficului de persoane. O perspectivă centrată pe înțelegerea traumei, prin care pregătim permanent polițiști, cu precădere din București, dar și la nivel național;
- însoțire și transport în siguranță pentru proceduri judiciare.
Brașov

Fundația Micu Bogdan
– înființată în 2014 –
Membru statutar al Federației ProTECT
CONTACT
- Sedii: Brașov, Covasna, Sibiu
- Tel.: +40 368 402 012
- Email: office@fundatiamicu.org
SOCIAL MEDIA
- www.fundatiamicu.org
- https://www.facebook.com/profile.php?id=100009115875030
- https://www.instagram.com/fundatiamicubogdan/
DESCRIERE
Activitatea Fundației Micu a început în anul 2014, la inițiativa unui grup de voluntari care luptă împotriva traficului de persoane în România. Fondatorul Micu Bogdan, un antreprenor internațional în domeniul energiei regenerabile, a depus multă energie și a finanțat înființarea de echipe locale de sprijin și adăposturi pentru victimele traficului de persoane.
OBIECTIVE
Fundația Micu lucrează pentru reintegrarea victimelor traficului de persoane în societate. Scopul este de a îmbunătăți calitatea vieții victimelor și de a oferi o gamă completă de servicii de asistență socială. Programele și proiectele fundației constau în organizarea și promovarea acțiunilor de conștientizare și prevenire prin activități educaționale desfășurate în școli și instituții, precum și sesiuni de formare pentru diferiți actori relevanți, polițiști, asistenți sociali.
SERVICII OFERITE
- cazare în regim de urgență;
- sprijin material;
- asistență medicală;
- asistență socială;
- consiliere psihologică;
- suport juridic;
- consiliere educațională/vocațională/profesională;
- cursuri de calificare sau reconversie profesională;
- mediere integrare socio-profesională;
- sprijin la repatriere;
- conștientizare și prevenire;
- cooperare cu autoritățile și organizații (inter)naționale;
- sesiuni de instruire;
- monitorizare și advocacy.
Cluj

Centrul pentru Studiul Democrației
Membru asociat al Federației ProTECT
Centrul pentru Studiul Democraţiei (CSD) este un think-tank înființat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Știinţe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, în cadrul căreia funcționează ca centru de cercetare acreditat. CSD a dezvoltat, de-a lungul timpului, proiecte de cercetare și analize cu precădere din perspectivă comparată, cu o importantă componentă aplicată, pe teme ca: democratizare, migraţie, etnicitate, educaţie civică, drepturile omului, design instituțional sau comportament electoral. Centrul colaborează cu instituții guvernamentale și neguvernamentale ca resursă de cercetare, monitorizare și evaluare a inițiativelor de politici publice.
Iași

Asociația Alternative Sociale
– înființată în 1997 –
Membru asociat al Federației ProTECT
CONTACT
- Sediu: Șoseaua Nicolina nr. 24, Bl. 949, Iași, cod poștal 700733
- Tel: +40 332 407 178 | Fax: +40 332 407 179
- Email: office@alternativesociale.ro
- Program: Luni – Vineri: 08.30 – 16.00
SOCIAL MEDIA
- http://www.alternativesociale.ro/
- https://www.facebook.com/Asociatia.Alternative.Sociale/?locale=ro_RO
- https://www.instagram.com/asociatia_alternative_sociale/
- https://www.linkedin.com/company/asocia%C8%9Bia-alternative-sociale/
DESCRIERE
Asociația Alternative Sociale este o organizație neguvernamentală înființată în anul 1997 care are ca misiune apărarea şi promovarea drepturilor omului prin activităţi de prevenire, asistenţă, formare, cercetare şi advocacy. În cei peste 20 de ani de activitate, organizația a asistat peste 38 de mii de beneficiari, a creat peste 45 de publicații de specialitate și a format peste 6000 de specialiști în cadrul a peste 100 de proiecte implementate cu succes în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului, reformei sistemului de justiție din România, prevenirii și combaterii efectelor negative ale migrației (protecția victimelor traficului de persoane, a copiilor în risc de exploatare prin muncă, a copiilor rămași singuri acasă ca urmare a plecării părinților la muncă în străinătate, a copiilor și familiilor revenite în țară după o experiență eșuată de migrație, a resortisanților țărilor terțe), educație și economie socială.
OBIECTIVE
- Promovarea și apărarea drepturilor omului;
- Monitorizarea aplicării și respectării drepturilor omului în România conform legislației naționale și internaționale în domeniu;
- Asistența persoanelor aflate în dificultate;
- Optimizarea abilităților profesionale ale specialiștilor cu atribuții în promovarea și apărarea drepturilor omului;
- Dezvoltarea comunitară, informarea și implicarea comunității în activitățile desfășurate de asociație;
- Cercetarea fenomenelor psihosociale;
- Analiza legislativă în domeniul promovării și apărării drepturilor omului și propuneri de lege ferenda în vederea eficientizării activității legislative;
- Activități de cercetare, lobby și advocacy în domeniul drepturilor omului;
- Oferirea de consultanță pentru instituții publice și private;
- Formarea, educarea, sensibilizarea, influențarea opiniei publice în legătură cu apărarea și promovarea drepturilor omului;
- Promovarea statutului profesional al psihologului și asistentului social;
- Desfășurarea de activități de formare profesională a adulților.
CAPACITATE
Capacitatea este condiționată de finanțările existente. Alternative Sociale are licențiat un serviciu pentru copii și părinți separați sau în risc de separare, cu o capacitate de 30 beneficiari/lună.
SERVICII OFERITE
Asociația Alternative Sociale oferă servicii psihosociale dedicate copiilor separați sau în risc de separare de unul sau ambii părinți (ca urmare a migrației pentru muncă, a divorțului, a încarcerării parentale, copii refugiați etc.)
Serviciile oferite sunt condiționate de finanțările accesate și includ:
– informare și consiliere pentru accesarea drepturilor (servicii și beneficii de asistență socială, servicii medicale, educaționale etc.);
– servicii psiho-sociale;
– consiliere vocațională;
– activități educaționale și recreaționale (inclusiv before/after school);
– dezvoltarea de abilități de viață independentă;
– medierea relației cu alte instituții;
– sprijin material.
Alternative Sociale are expertiză în realizarea de studii și cercetări, elaborarea de propuneri de lege ferenda, realizarea de metodologii de lucru, ghiduri și alte publicații pentru specialiști, formare, campanii de conștientizare și prevenire, activități de conștientizare civică, pentru dezvoltarea gândirii critice și alfabetizare media pentru elevi.

Restart Plus
– înființată în 2021 –
Membru asociat al Federației ProTECT
CONTACT
- Sediu: Iași, România
- Tel.: 0746 997 663
- Email: info@restartplus.ro
SOCIAL MEDIA
- www.restartplus.ro
- https://www.facebook.com/restartplus.ro/
DESCRIERE
Asociația RESTART PLUS este o organizație neguvernamentală activă în domeniul social din anul 2021, cu sediul în Iași.
În vederea realizării scopului pentru care a fost înfiinţată, asociaţia va urmări îndeplinirea unor obiective, cum ar fi:
- Identificarea de victime ale traficului de persoane, prostituției și proxenetismului;
- Inițierea și implementarea unor programe de prevenire a acestui fenomen (școli, licee, medii defavorizate);
- Desfășurarea unor campanii de informare și sensibilizare a populației referitoare la acest flagel;
- Activități de promovare privind respectarea legii, inițierea unor proiecte de legi menite să apere drepturile persoanelor victime ale prostituției și proxenetismului;
- Organizarea unor întâlniri naționale și regionale, întâlniri ale membrilor, conferințe, seminarii, congrese, dezbateri, locale sau regionale, cu privire la combaterea și prevenirea exploatării persoanelor;
- Reintegrarea în societate a femeilor victime ale prostituției și proxenetismului prin stabilirea unor parteneriate cu entități juridice dispuse să acorde ajutor;
- Sprijinirea materială și morală a victimelor acestui flagel;
- Cooperare cu instituții ale statului pentru identificarea victimelor;
- Acțiuni de caritate și strângere de fonduri prin diverse activități sociale;
- Servicii de consiliere psihologică și vocațională;
- Stabilirea unor parteneriate cu medici;
- Cooperarea cu alte asociații cu scopuri asemănătoare;
- Elaborarea și implementarea de măsuri și activități de prevenire și combatere a fenomenului exploatării (de orice natură) a persoanelor;
- Elaborarea și implementarea de măsuri și acțiuni de protecție și ajutorare a victimelor;
- Elaborarea și implementarea de măsuri pentru asigurarea asistenței medicale, psihologice, juridice și materiale;
- Elaborarea și implementarea de măsuri pentru reintegrarea socială constând în activități de sprijinire a dezvoltării victimelor, educării, formării și integrării pe piața muncii;
- Stabilirea de parteneriate cu agenții județene de ocupare a forțelor de muncă, direcții de asistență socială și protecție a copilului, inspectorate școlare, servicii de asistență socială, ambasade pentru identificarea și ajutorarea victimelor;
- Inițierea unor programe sociale de respectare a drepturilor omului, apărarea moralei și a ordinii publice, a libertății individuale;
- Identificarea și supravegherea persoanelor cu potențial ridicat de a fi traficate/exploatate;
- Elaborarea și susținerea, la nivelul instituțiilor de învățământ, a unor programe educaționale menite să prevină exploatarea persoanelor (educație socială, sexuală, comportamentală);
- Elaborarea și finanțarea unor programe de creare a unor oportunități reale pentru depășirea situațiilor de criză care generează/favorizează apariția victimelor;
- Programe de sprijinire și monitorizare a victimelor reintegrate în societate.
SERVICII OFERITE
Serviciile furnizate pot consta în:
- Asistență socială: informare, consiliere socială, procurare documente/acte de identitate, mediere socială, obținere drepturi și facilități, asistența familiei/aparținători etc.
- Asistență medicală: facilitare acces la investigații, servicii și tratamente medicale, consultații de specialitate, echipamente medicale etc.
- Asistență psihologică: evaluare și psihodiagnostic, dezvoltare personală, consiliere psihologică, terapie, suport psihologic pentru realizarea diverselor demersuri de reintegrare, terapie de cuplu sau familie etc.
- Asistență educațională: integrare/reintegrare școlară, tutoring/mentoring, educație informală (management de buget, management de conflicte etc.) acompaniere, achiziționarea de materiale educaționale, rechizite pentru beneficiarii direcți sau pentru dependenți.
- Asistență juridică: consiliere juridică, asistență juridică, reprezentare în instanță (atât legat de situația de trafic, cât și de aspecte complementare legat de familie, divorț, locuință) etc., evaluări diverse solicitate de organele de urmărire și cercetare sau de către instanță, precum evaluări psihologice, raport psihosocial, etc.
- Asistență pentru viață independentă/asistență vocațională/profesională: ergoterapie, facilitarea accesului la cursuri de formare profesională, programe de ucenicie, programe de dezvoltare de abilități, reintegrare profesională, achiziționarea de materiale și echipamente necesare desfășurării unei activități generatoare de venit, înființarea de activități generatoare de venit (PFA, II, SRL) etc.
- Activități de grup sau Grupuri de suport
Asistența acordată în cadrul Serviciului social se adresează în principal victimei traficului de persoane – beneficiarul direct. Totuși, în funcție de evaluarea realizată și planul de intervenție agreat, asistența poate viza persoanele dependente din familie (copiii minori ai victimei sau copii adulți cu handicap), partenerul de viață (de exemplu, dacă partenerul este singurul care în prezent poate lucra – asistența vocațională se concentrează pe termen scurt asupra acestuia, pentru a putea întreține familia) sau părinții/frații majori în cazul victimelor minore.
Asistența presupune:
– activități la care beneficiarul participă în mod activ sau pe care le realizează singur sau cu minimă însoțire/sprijin;
– activități realizate pentru beneficiar;
– activități realizate în numele beneficiarului.
Ca metodă de lucru se utilizează metoda managementului de caz (modalitate de evaluare și intervenție) cu următoarele etape:
– evaluarea situației;
– planificarea intervenției;
– implementarea planului de intervenţie sau furnizarea serviciilor;
– monitorizarea şi evaluarea periodică a progreselor înregistrate în implementarea planului de intervenţie;
– evaluarea finală;
– monitorizarea post-intervenţie;
– redeschiderea cazului (dacă situația o impune);
– închiderea și arhivarea cazului.
SPECIALIȘTI DISPONIBILI: psihologi, jurist, avocați, facilitatori precum și alți colaboratori externi precum medici, avocați, specialiști diverși în funcție de nevoile persoanei sprijinite.
Maramureș

Asociația ASSOC
– înființată în 1995 –
Membru statutar al Federației ProTECT
CONTACT
Sediu: Strada Lascăr Pană nr. 3, Baia Mare, 430204.
Tel.: +40 262 222 226
Email: assoc@assoc.ro
Program: Luni – Vineri: 08.00 – 17.00
SOCIAL MEDIA
- https://www.assoc.ro/; https://assoc.ong
- https://www.facebook.com/asociatia.assoc
- https://www.instagram.com/assoc.romania/
- https://www.linkedin.com/company/assoc-romania
DESCRIERE
Asociația ASSOC este o organizație neguvernamentală înființată în anul 1995, care activează în domeniul serviciilor sociale, dezvoltând activități care vin în sprijinul grupurilor vulnerabile (persoane cu dizabilități, vârstnici, migranți, tineri care părăsesc sistemul de protecție a copilului, supraviețuitori ai traficului de persoane, precum și alte grupuri dezavantajate care necesită integrare și suport).
OBIECTIVE
- promovarea asistenței sociale în scopul îmbunătățirii condițiilor de viață a grupurilor defavorizate;
- susținerea persoanelor cu dizabilități, a vârstnicilor, a migranților, a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție a copilului, precum și a altor grupuri dezavantaje care necesită integrare și suport;
- organizarea unei structuri de servicii sociale viabile, care să vină în întâmpinarea categoriilor aflate în stare de excluziune socială;
- promovarea participării publice la procesul decizional privind politica socială;
- promovarea atitudinii de respect faţă de natură şi mediul înconjurător.
ACTIVITĂȚI
Asociația derulează activități umanitare și caritabile, dar și activități de economie socială menite să ajute la integrarea pe piața muncii a persoanelor din grupuri vulnerabile. De asemenea, organizează cursuri formale și non-formale, inclusiv de calificare profesională în diverse meserii.
SERVICII OFERITE
Organizația are peste 10 servicii sociale licențiate, printre care: Centrul de Zi pentru Adulți cu Dizabilități, Cantina Socială, Centrul de Îngrijire și Asistență „Pinochio“ și Serviciul de Îngrijire a Vârstnicilor la Domiciliu.
Organizația se concentrează și pe încurajarea inovațiilor sociale și economiei sociale. Un exemplu de succes îl reprezintă Restaurant Social & Catering ASSOC, înființat în urmă cu 10 ani pentru integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități și care acum este printre principalii furnizori de servicii de catering din Maramureș.
Servicii sociale se concentrează pe:
- Asigurarea unei structuri de servicii sociale viabile care să vină în întâmpinarea nevoilor tuturor categoriilor aflate în stare de excluziune socială;
- Asigurarea calităţii serviciilor oferite;
- Stabilirea unui sistem eficient de autoevaluare a gradului de satisfacție al beneficiarilor, dar și al capacităților de răspuns adecvat al personalului la solicitările beneficiarilor;
- Includerea în cadrul principiilor de lucru ale asociației a celor patru elemente importante pentru evaluarea servicilor sociale: standardele de calitate aferente, standardele de cost, eficiență şi performanță;
- Promotor al contractării serviciilor sociale;
- Implicare în promovarea și formarea politicilor sociale.
SERVICII OFERITE VICTIMELOR TRAFICULUI DE PERSOANE
- Sprijin material;
- Îndrumare spre oferirea de asistență medicală;
- Asistență socială;
- Consiliere psihologică, juridică, educațională, vocațională, profesională;
- Cursuri de formare profesională;
- Sprijin pe durata procedurilor penale;
- Sprijin pentru găsirea unui loc de muncă.
SERVICII PENTRU UCRAINENI/REFUGIAȚI
Maramureș for Ukraine – integrarea și sprijinirea refugiaților ucraineni (copii și adulți) din regiunea Maramureș (zonele Baia Mare și Sighetu Marmației) prin implicarea specialiștilor care oferă servicii sociale, de ocupare/ocupaționale, psihologice și asistență medicală primară în Centrele de Activitate din Baia Mare și Sighetu Marmației, dar și suport telefonic prin Call Center UMAS, operat de vorbitori de limba ucraineană.
Integrarea socio-profesională a refugiaților din Ucraina, prin oferirea de servicii de asistență socială, informare și consiliere antreprenorială și în vederea ocupării, acces la formare profesională și cursuri de dezvoltare a competențelor, precum și facilitarea accesului acestora la piața muncii prin servicii de mediere.
Pe parcursul ultimilor doi ani, de la momentul izbucnirii războiului din Ucraina și până la finalul anului trecut, ASSOC a oferit suport material, social și psihologic persoanelor refugiate din Ucraina.
Activitățile s-au derulat în parteneriat cu finanțatori străini, printre care UNICEF, Care France, Norway Grants, dar și locali, Consiliul Județean Maramureș, Consiliul Județean Satu Mare, Primăria Baia Mare, Primăria Satu Mare. Un exemplu a fost Light Blue Dot, prin care ASSOC a administrat patru centre de tip Light Blue Dot, pe teritoriul a două județe: județul Maramureș (Baia Mare și Sighetu Marmației) și județul Satu Mare (Satu Mare și Negrești Oaș). În cadrul acestor centre, beneficiarii (ucraineni și români care fac parte din grupuri vulnerabile) au avut acces la servicii de mediere în vederea accesării serviciilor medicale, servicii sociale, consiliere, precum și activități de tip Afterschool, educative și recreative atât pentru copii, cât și pentru mamele acestora. De asemenea, s-a oferit suport pentru prevenirea unor abuzuri asupra cetățenilor străini, inclusiv pentru ca aceștia să nu fie victime ale traficului de persoane, informații fiind disponibile pe website-ul www.stoptrafic.ro
Suceava

Institutul Bucovina
Membru statutar al Federației ProTECT
CONTACT
- Sediu: Mun. Suceava. str. Zamca nr 17A, județul Suceava, cod poștal 720214
- Persoană de contact: Cristina Voinea, asistent social (Tel: 0770 367 654) |
- Telefon: +40 230 524 128
- Email: info@bucovinainstitute.org | suport.ua@bucovinainstitute.org
- Program: Luni – Vineri: 09.00 – 17.00
SOCIAL MEDIA
DESCRIERE
Misiunea noastră este aceea de a sprijini dezvoltarea durabilă a comunităților din România, Ucraina și Republica Moldova, prin încheierea de parteneriate pentru învățare, organizarea și desfășurarea unor programe de formare profesională și promovarea educației continue.
OBIECTIVE
- Crearea unor programe care să faciliteze învățarea interculturală, cooperarea transfrontalieră și schimbul de experiență în domeniul economiei sociale și a angajării pe piața muncii a persoanelor vulnerabile.
- Sprijinirea tinerilor și adulților din mediul rural, a migranților, minorităților și persoanelor cu dizabilități, în vederea asigurării accesului la toate formele de învățare și pe piața muncii.
- Promovarea dezvoltării regionale și comunitare prin desfășurarea unor cursuri de calificare, recalificare, perfecționare, specializare, stagii de ucenicie și înființarea unor programe de evaluare și certificare a competențelor, cu acces pentru toate categoriile sociale.
- Organizarea unor activități de voluntariat pentru dezvoltarea abilităților de muncă și a unor instruiri tematice pentru prevenirea traficului de persoane, bullying-ului și segregării copiilor cu dizabilități și de etnie rromă în școli.
- Furnizarea de servicii sociale suport acreditate pentru incluziunea socială a persoanelor aflate în risc de sărăcie.
SERVICII OFERITE
- Cursuri de formare;
- Servicii de ocupare acreditate ANOFM:
- Servicii de mediere pe piața muncii internă (certificat acreditare SV36-00062/03.04.2020);
- Servicii de informare și consiliere profesională (certificat acreditare SV36_00061/03.04.2020);
- Consultanță pentru înființarea și dezvoltarea organizațiilor neguvernamentale;
- Administrare de granturi pentru start-up în economie socială;
- Consultanță în managementul organizațional și în managementul proiectelor;
- Consiliere și mediere pe piața muncii pentru persoanele cu dizabilități;
- Centrul de Incluziune Socială (servicii de asistență comunitară);
- Centrul de zi „Clubul Împreună” (servicii de informare și terapie ocupațională în cadrul centrului).
SERVICII OFERITE VICTIMELOR TRAFICULUI DE PERSOANE:
- consiliere juridică și psihologică;
- asistență pentru viață independentă/asistență vocațională/profesională;
- servicii de asistență comunitară;
- cursuri de formare;
- mediere pe piața muncii internă.
CAPACITATE
Capacitatea centrului: 30 beneficiari/zi
Personal specializat: 1 asistent social, 1 consilier profesional, 2 traducători ucraineană/română, 5 voluntari.
Oferta de organizare și furnizare de cursuri:
– Formare de formatori-cursuri de specializare cu certificare ANC;
– Lucrător în comerț – curs de calificare cu certificare ANC;
– Ospătar – curs de calificare cu certificare ANC;
– Ajutor de bucătar – curs de calificare cu certificare ANC;
– Cameristă – curs de calificare cu certificare ANC;
– Competențe informatice – cursuri de inițiere cu certificare ANC;
– Competențe antreprenoriale –curs de specializare cu certificare ANC;
– Campionul Comunității- cursuri acreditate de Ministerul educației și derulate în parteneriat cu Casa Corpului Didactic ”George Tofan” Suceava
– Cursuri de instruire nonformală pentru activități antibullying, antitrafic și prevenirea segregării în școli
– Stagii de voluntariat.
Timiș

Asociația „Generație Tânără”
– înființată în 2001 –
Membru asociat al Federației ProTECT
CONTACT
- Sediu: Str. Brazilor 2, Timișoara, 300274, RO
- Mobil: +40 723 545 255 | Fix: 0356/421 133
- Email: office@generatietanara.ro | iss@generatietanara.ro | contact@generatietanara.ro
SOCIAL MEDIA
- https://www.generatietanara.ro
- https://www.facebook.com/profile.php?id=100064748196736
- https://www.instagram.com/generatie_tanara_romania/
DESCRIERE
Asociația „Generație Tânără (Unga-Liv)” – GTR, activează, din anul 2001, în domeniul asistenței și protecției victimelor traficului de ființe umane, dar și pe componenta prevenirii traficului de persoane. Serviciile de asistență directă furnizate de către asociația GTR sunt adaptate nevoilor victimelor și au ca scop final reintegrarea acestora în societate. GTR deține licență în oferirea de servicii de asistență comunitară pentru copii și familii aflate în dificultate.
OBIECTIVE
Asociația militează pentru un viitor mai bun și mai sigur.
CAPACITATE
10 locuri.
SERVICII OFERITE
În cadrul asociației Generație Tânără România, serviciile de asistență de care victimele traficului de persoane pot beneficia sunt:
- consiliere psihologică și suport emoțional;
- asistență medicală generală și de specialitate;
- consiliere juridică;
- consiliere și informare socială;
- re/integrare educațională (cu acoperirea costurilor de școlarizare);
- consiliere vocațională și orientare profesională;
- socializare și activități culturale;
- reintegrare familială și comunitară;
- cazare temporară în regim de urgență și sprijin material;
- evaluarea inițială a cazului;
- întocmirea documentației și a planului de intervenție;
- evaluarea riscului de retraficare;
- obținerea de documente temporare sau acte de identitate;
- medierea și reintegrarea în familie;
- crearea de rețele de sprijin/suport comunitar;
- medierea relației cu autoritățile, cu familia, cu alte servicii de asistență socială;
- obținerea de drepturi și facilități, demersuri directe în numele beneficiarului la diverse instituții pentru rezolvarea situațiilor;
- consiliere primară;
- informare;
- sprijin pe parcursul procedurilor legale;
- sprijin la repatriere;
- monitorizare post-intervenție;
- tabere de vară.
Servicii detaliate:
- Asistență psihologică – din momentul admiterii victimei în cadrul GTR, asociația pune la dispoziția victimelor un psiholog pentru a efectua o primă evaluare psihosocială a victimei. În funcție de gravitatea dificultăților victimei și de natura problemelor sale, se stabilesc etapele care trebuie urmate:
- stabilirea relației terapeutice;
- obținerea datelor despre pacient;
- formarea unui cadru general al problemei;
- stabilirea unei ierarhii preliminare a aspectelor care urmează a fi explorate.
- În etapa finală, psihologul va descrie și interpreta rezultatele obținute, le va corela cu scopul și obiectivele evaluării, transpunându-le în documentul final – raportul psihologic. De asemenea, pe parcursul procedurii de consiliere, psihologul întocmește rapoarte intermediare de evaluare.
- Re/integrare educațională – pregătirea educațională se face după o evaluare a situației școlare a beneficiarului și, bineînțeles, ținând cont de dorința acestuia de a continua școala pe care a întrerupt-o din cauza situației din trafic sau de a se înscrie la școală pentru că până la acel moment beneficiarul nu a frecventat deloc școala din diverse motive care nu țin de beneficiar.
Decizia de înscriere sau reînscriere la școală aparține beneficiarului și/sau reprezentantului legal al acestuia (dacă este vorba de un minor) după discuții și analize cu membrii echipei multidisciplinare. Asociația GTR are încheiate parteneriate cu școlile din județul Timiș prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean Timiș, iar înscrierea beneficiarilor la școală se face cu respectarea confidențialității acestora pentru a evita orice discriminare, stigmatizare sau abuz emoțional din partea colegilor sau a altor copii. Astfel, asociația GTR acoperă costurile legate de frecventarea școlii.
- Consiliere vocațională și orientare profesională – în ceea ce privește cursurile de calificare profesională și orientarea vocațională, aceasta este o etapă crucială în procesul de dezvoltare personală a beneficiarului. Echipa multidisciplinară oferă suportul necesar beneficiarului în vederea orientării și alegerii unui curs/formare profesională adecvată, care să-l ajute să își construiască un viitor profesional și, bineînțeles, să devină autonom.
- Hrană și cazare – asociația GTR asigură hrană și cazare pentru victimele sclaviei moderne prin încheierea unui contract de servicii sociale între organizație și beneficiar. Acest contract prevede serviciile de asistență oferite beneficiarilor prestate la intrarea în asistența asociației, iar ulterior poate fi întocmit un act adițional pentru introducerea de noi servicii sau pentru modificarea unora dintre cele existente.
- Sprijin material – asociația GTR oferă sprijin material beneficiarilor, cum ar fi: haine, încălțăminte și bani pentru procurarea unor lucruri indispensabile și imediate, acolo unde este cazul.
- Tabere de vară – Asociația Generație Tânără România organizează tabere de vară pentru copiii proveniți din medii defavorizate, în risc de excluziune socială.
SERVICII Acordate în cadrul SSI (Serviciul Social International)
Ca parte a SSI, Generație Tânără oferă servicii pentru minori neacompaniați, reunificare familială, root tracing pentru persoane adoptate din România, dezvoltarea de microproiecte de susținere în vederea repatrierii voluntare a unor cetățeni români aflați în dificultate în străinătate.

LOGS
– înființată în 2019 –
Membru statutar al Federației ProTECT
CONTACT
- Sediu: Timișoara, str. Tebea nr. 12
- Tel.: +40 783 001 667
- Email: contact@grupullogs.ro
- Program: Luni – Vineri: 09.00 – 17.00
SOCIAL MEDIA
- https://grupullogs.ro/
- https://www.facebook.com/LOGSGrupDeInitiativeSociale
DESCRIERE
Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale este o organizație „grassroots” stabilită în partea de vest a României, care promovează integrarea grupurilor vulnerabile de migranți, luptă împotriva traficului de persoane și folosește educația ca mijloc de depășire a vulnerabilităților sociale. Membrii organizației sunt profesioniști din domeniu social, formatori și refugiați și migranți stabiliți în România.
Grupul de Inițiative Sociale LOGS a luat ființă în 2019, după ani buni de acțiuni voluntare a membrilor fondatori care provin din județele Timiș și Arad. Inițiativele grupului sunt strâns legate de expertiza membrilor, respectiv: consiliere socială și psihologică, migrație, educație și formare, prevenirea traficului de persoane și grafică socială.
Misiunea Asociației LOGS – Grup de Inițiative Sociale este de a participa activ și la firul ierbii la dezvoltarea comunităților urbane și rurale din România pentru a susține identificarea, răspunsul și depășirea nevoilor specifice ale refugiaților și migranților, cu ajutorul implicării comunității locale și a voluntarilor prin organizarea de proiecte sociale, interculturale şi educaţionale.
Din 2019 am asistat peste 15.000 de refugiați și solicitanți de azil cu pachete de urgență (alimente, medicamente și îmbrăcăminte), consiliere și servicii de integrare.
OBIECTIVE
O societate în care refugiații și migranții sunt bineveniți și ajutați să se integreze într-o comunitate locală incluzivă, atentă la nevoile acestora și deschisă unor culturi noi. Ne dorim o comunitate locală deschisă și primitoare pentru refugiați, pentru ca ei să poată începe o viață nouă în mijlocul comunității timișorene.
SERVICII OFERITE
- prevenirea traficului de persoane prin campanii de conștientizare și sesiuni de informare cu diferite grupuri vulnerabile;
- facilitarea accesului la o locuință/îmbunătățirea condițiilor de locuire;
- asistență materială și financiară;
- consiliere și asistență socială;
- asistență medicală;
- asistență psihologică și psihoterapie;
- consiliere juridică;
- asistență educațională;
- asistență pentru viață independentă/asistență vocațională/profesională;
- asistență în tranzit;
- activități de grup sau grupuri de suport;
- sprijin la repatriere.
PROIECTE DEMARATE
- Răspuns timpuriu pentru refugiații ucraineni din România, finanțat de SOLIDAR Suisse împreună cu organizațiile AWO și Swiss Solidarity;
- EIP – Educăm, Împuternicim, Prevenim;
- Casa LOGS (începând cu 2021);
- Patru anotimpuri de rezistență (începând cu 2023);
- Giarmata în mișcare;
- EHART – Asistență umanitară de urgență pentru refugiați în Timișoara, finanțat de Departamentul de Stat SUA și Ambasada SUA în București (martie 2023 – aprilie 2024).

Fundatia Missio Link International
– înființată în 2001 –
Membru asociat al Federației ProTECT
CONTACT
- Sediu: Timișoara 300151, Strada Ion Barac 22.
- Tel.: +40 256 218 875
- Email: office@mli.ro
SOCIAL MEDIA
DESCRIERE
Fundația Missio Link Internațional luptă din 2001 împotriva abuzului copilului și a traficului de persoane. Prin două centre de tip rezidențial, licențiate, asigură protecție și asistență victimelor minore și derulează programe de incluziune socială a acestora, dar și de prevenire a exploatării copilului și a traficului de persoane în comunități cu risc ridicat.
În cei 20 de ani, peste 149 de fete minore victime ale abuzului și traficului de persoane au fost salvate și asistate devenind independente. Cele două centre rezidențiale asigură protecția și asistența a maxim 24 de fete minore/serie. Anual, fundația asistă o medie de 500 de copii școlari și preșcolari cu risc ridicat de exploatare și trafic.
SERVICII OFERITE
Serviciile pentru persoane aflate în situații de risc (SPeR)
Casa Deborah
Casa Deborah constă în două case de îngrijire rezidențială multifuncționale, fiecare echipată cu un cuplu pregătit și dotat pentru a funcționa ca părinți în cadrul casei, pentru până la 12 fete aflate în nevoie de adăpost. Oferă:
- recuperare sigură într-un mediu de familie creștină;
- consiliere post-traumatică și psihoterapie;
- acces la educație și formare vocațională;
- îngrijire medicală de bază și specializată;
- asistență legală;
- consiliere familială continuă, în cazul reintegrării în familia de origine;
- participare la efortul de „antreprenoriat social” (dezvoltarea livezilor, serei, animalelor din ferma mică) pentru susținere economică și beneficii educaționale/terapeutice.
Programul Aspirații
Când fiecare fată împlinește 18 ani, devine eligibilă pentru trecerea la Programul Aspirații. Aspirații este un program pentru Tinerele în Situații de Risc, care își propune să răspundă nevoilor tinerelor care „ies din sistemul de protecție socială” din România și sunt expuse riscului de discriminare socială și profesională în timp ce fac tranziția spre a deveni adulți complet independenți. Programul Aspirații oferă consiliere psihologică și familială continuă, ajută tinerele să dezvolte abilități sociale, oferă instruire în finanțe personale și gestionarea bugetului gospodăriei și chiar furnizează asistență financiară. Programul include, de asemenea, asistență pentru aplicarea la locuri de muncă și abilități de interviu, precum și asistență suplimentară în căutarea unui loc de muncă. Bursele universitare sunt puse la dispoziție pentru cele care demonstrează dorința de a munci și de a reuși academic.
Scopul fiecărei participante la Programul Aspirații este de a deveni un adult bine adaptat, independent și capabil să se susțină singur, complet integrat în societatea românească.
Programul Merg la Școală
Prin programul Merg la Școală, ne străduim să întrerupem ciclul sărăciei, al analfabetismului, al abandonului școlar și al exploatării copiilor în zona Recaș, lângă Timișoara. Pe lângă activitățile educaționale, furnizăm alimente de bază, rechizite școlare și produse de igienă pentru peste 250 de copii și familiile lor.
Programul Armonia
Armonia – MLI a fost invitată să ofere un program educațional moral/religios în încercarea de a crea o rută alternativă pentru acești tineri infractori încarcerați în cea mai mare închisoare pentru minori din România. De la început, programul a avut un impact pozitiv în reducerea ratei de recidivă și a câștigat aprecierea oficialilor Centrului pentru eficacitatea sa.
SERVICII OFERITE VICTIMELOR TRAFICULUI DE PERSOANE
- Asistență rezidențială;
- Consiliere și asistență socială;
- Asistență medicală;
- Asistență psihologică și psihoterapie;
- Consiliere educațională;
- Consiliere juridică;
- Reprezentare în instanță;
- Asistență pentru viață independentă/asistență vocațională/profesională;
- Asistență materială și financiară;
- Participarea la efortul „întreprinderii sociale” (dezvoltarea de livezi, sere, animale mici de fermă) pentru sprijin economic și beneficii educaționale/terapeutice;
- Mediere integrare socio-profesională.
Arii de acțiune

Prevenire
Stopăm fenomenul, înainte ca acesta să aibă loc. Programe testate și informate de experiențele supraviețuitorilor, care se bazează pe dovezi concrete, bune practici, date și statistici.

Capacitare
Dezvoltăm programe de formare și capacitare pentru cei implicați în domeniu. Combaterea culturii impunității, prevenirea revictimizării și măsuri care să perturbe profitabilitatea traficanților.

Asistență
Protejăm victimele și supraviețuitorii prin îmbunătățirea identificării, sprijin personalizat și de calitate și programe specializate pentru copii, informate de impactul traumei.

Advocacy
Creăm un cadru legislativ care să asigure protecția victimelor, pedepsirea traficantilor, descurajarea clienților și armonizarea politicilor și procedurilor din domeniu.
SERVICII DE ASISTENȚĂ PROTECT
Organizațiile non-guvernamentale membre ale Platformei ProTECT
care oferă servicii de asistență victimelor traficului de persoane
Uniți împotriva traficului de persoane
persoane prevenite si informate
victime asistate
specialisti formati
Principii Fundamentale ProTECT:
Organizațiile membre își stabilesc individual priorități diferite pentru activitatea lor, dar am convenit asupra următoarelor principii fundamentale:

Principiul eliminării cauzelor structurale – eradicarea sclaviei și traficului de persoane prin suprimarea cauzelor care stau la baza acestora, respectiv a sărăciei, a exploatării și a tuturor inegalităților care le alimentează.

Principiul aplicării și respectării legii – susținerea și consolidarea statului de drept prin reforme cuprinzătoare, aplicarea riguroasă a legii și prevenirea proactivă.

Principiul sancționării făptuitorilor – tragerea la răspundere a tuturor persoanelor care se fac vinovate de infracțiuni împotriva persoanei, precum sclavia, traficul de persoane etc., conform standardelor internaționale, asigurând un proces penal just.

Principiul protejării victimelor – asigurarea protecției depline a victimelor, excluzând orice formă de criminalizare, sancționare, culpabilizare sau repatriere forțată, indiferent de statutul lor juridic.

Principiul încurajării și susținerii supraviețuitorilor – garantarea accesului neîngrădit al supraviețuitorilor la resursele esențiale pentru autosuficiență, incluzând protecție socială, asistență juridică efectivă și calificată, educație, oportunități de angajare și suport psihoterapeutic specializat pentru traumă.

Principiul asigurării egalității în servicii – prioritizarea furnizării serviciilor în funcție de nevoile reale ale victimelor, fără discriminare legată de forma sau de locul exploatării, asigurând întotdeauna un tratament egal pentru toate victimele.

Principiul impunerii responsabilității corporative – obligarea entităților comerciale să depună toate diligențele necesare pentru eliminarea exploatării de orice fel din activitatea acestora, oferind măsuri remediale efective, nu doar reorientare.

Principiul garantării libertății sustenabile – implementarea de programe integrate și holistice, menite să consolideze autonomia supraviețuitorilor și să le permită construirea unei vieți durabile, libere de orice formă de exploatare.

Principiul amplificării vocilor supraviețuitorilor – promovarea adevărului și demnității, combaterea dezinformării și asigurarea priorității narativelor supraviețuitorilor în discursul public și în procesele decizionale.

Principiul nediscriminării – asigurarea de servicii fără prejudecăți pentru toate victimele, supraviețuitorii și persoanele vulnerabile, în conformitate cu principiile nediscriminării și egalității de tratament.

Principiul protejării împotriva revictimizării – protejarea și sprijinirea victimelor traficului de persoane prin măsuri care previn retraumatizarea, stigmatizarea sau expunerea la noi forme de exploatare, asigurându-le acces la justiție, recuperare și reintegrare socială în condiții de siguranță și demnitate.